Обов'язковий медичний огляд освітян у 2024 році зазнає змін: що варто знати

Проходження щорічного медогляду педагогів у період воєнного стану — які нововведення вносить МОЗ України для освітян очної та дистанційної форм навчання.


Згідно з роз'ясненням Міністерства охорони здоров’я України, дія воєнного стану ніяк не впливає на порядок проходження обов'язкового медичного огляду педагогічними працівниками. З набуттям чинності Закону України «Про систему громадського здоров’я» підхід до гарантування здоров’я населення дещо трансформувався – від боротьби з хворобами акцент тепер буде робитися на формуванні здорового способу життя та профілактику захворювань.


Центр громадського здоров’я Міністерства освіти і здоров’я України вказує, що цьогоріч з 01.10.2024 року набере чинності наказ МОЗ «Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров'я України від 23 липня 2002 року № 280» від 08.11.2023 № 1925. Документ оновить вимоги до організації й проведення профілактичних медичних оглядів працівників деяких професій. Згідно зі ст. 21 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», обов’язкові та періодичні профілактичні медогляди працівників окремих професій та виробництв, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення та може призвести до поширення інфекцій, проводяться коштом роботодавців (незалежно від форми власності). Витрати медичних установ, пов’язані з проведенням медогляду працівників бюджетних організацій, покриваються рахунком коштів, передбачених для утримання відповідного закладу охорони здоров’я.


Вказівка МОЗ України послідовна і виражена у Наказі № 246 (редакція діє з 23.03.2012 р.) «Про затвердження Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій»:


Для проведення попереднього (періодичного) медичного огляду працівників роботодавець повинен укласти або вчасно поновити договір із закладом охорони здоров’я та надати йому список працівників, які підлягають попередньому (періодичному) медичному огляду. Роботодавець коштом власних коштів забезпечує організацію проведення медичних оглядів, витрати на поглиблене медичне обстеження працівника з підозрою на професійні та виробничі зумовлені захворювання та їх медичну реабілітацію, диспансеризацію працівників груп ризику розвитку професійних захворювань.


Всі чинні нормативно-правові акти пояснюють: за обов’язкові медогляди працівників повинен платити роботодавець. Для педагогів бюджетних навчальних закладів роботодавцями є держава в цілому та органи місцевого самоврядування зокрема: держава фінансує установи освіти коштом бюджету, а органи місцевого самоврядування є їхніми засновниками та власниками. Таким чином, медичні огляди педагогічних працівників мають оплачуватись або з державної скарбниці, або коштом місцевих бюджетів.


Проте доволі цікаві перспективи вже почали втілюватися в життя 1 жовтня 2023 року. Восени минулого року Закон України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» втратив свою чинність, натомість вступає в дію Закон України «Про систему громадського здоров’я». З практичного погляду новий закон цікавий тим, що передбачає перезатвердження цілої системи підзаконних актів. За інформацією МОЗ України Порядок проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів та видачі особистих медичних книжок, так званий Порядок 246, незабаром переглянуть.


Перелік обов'язкових медичних оглядів


За новим законом перелік обов'язкових медичних оглядів доповнено та дещо оновлено. Серед них діятимуть такі вимоги:


- Лабораторні дослідження (загальний аналіз крові і сечі, глюкоза крові), інструментальні (вимірювання артеріального тиску та ЕКГ) і фізикальні обстеження. Зокрема до переліку обстеження у необхідних лікарів-спеціалістів додано лікаря-психіатра.


- Флюорографія (або ж рентгенологічне обстеження органів грудної клітини) проводитиметься виключно за наявності факторів ризику наявності у працівника туберкульозної інфекції, тобто після проходження анкетування.


- Вакцинація – засіб специфічної профілактики інфекційних хвороб (з жовтня 2024 року, якщо працівник ризикує інфікуватися при виконанні професійних обов’язків та/або може інфікувати інших і проти зазначених інфекційних хвороб є специфічна профілактика, такий працівник не допускатиметься до роботи не маючи відповідного захисту).


Чи можна перенести медогляд вчителів через війну?


Територіальні органи Держпраці України наголошують, що наразі немає жодних офіційних роз’яснень про порядок дій щодо медоглядів під час обставин непереборної сили, як-от збройна агресія. Очевидним є те, що на тимчасово окупованих територіях та територіях бойових дій медогляди не проводяться. Фактично є два переліки територій:


- перелік територій, на яких ведуться (раніше велися) бойові дії або тимчасово окупованих рф, затверджений наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22 грудня 2022 року № 309 (зі змінами);


- перелік адміністративно-територіальних одиниць, на території яких платникам єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, які перебувають на обліку на відповідній території, може надаватися допомога в рамках Програми “єПідтримка” (додаток до розпорядження Кабміну від 6 березня 2022 року № 204).


Чи треба проходити медогляд, якщо заклад освіти працює онлайн, а частина працівників перебуває в різних регіонах України та за її межами?


Питання обов’язкового проходження медогляду під час дистанційної роботи слід розглядати згідно з дією ст. 5 Закону України «Про охорону праці»: працівнику не може пропонуватися робота, яка за медичним висновком протипоказана йому за станом здоров’я.


- Відповідно до ст. 159 Кодексу законів про працю України (КЗпП) працівник зобов’язаний проходити у встановленому законодавством порядку попередні та періодичні медичні огляди.


- Водночас у ст. 29 КЗпП відсутній обов’язок роботодавця під час укладення трудового договору про дистанційну роботу проводити інструктаж з охорони праці, виробничої санітарії, гігієни праці й протипожежної охорони.


Таким чином українське медичне законодавство наразі просто не бачить різниці між очною та дистанційною роботою. Чинні нормативно-правові акти не містять конкретики щодо відповіді на питання: що робити педпрацівникам за межами України – приїздити в Україну для проходження медогляду чи подавати документ, отриманий за кордоном? Певна річ, через витратність та складність процесу, сценарій, що передбачає повернення в Україну не підійде більшості педагогів закладів освіти України. Лишається сподіватися, що планове оновлення підзаконних нормативно-правових актів у сфері охорони здоров’я урегулює належним чином питання проходження медоглядів під час воєнного стану в умовах повністю дистанційної роботи та запропонує працівникам освіти більш прийнятні варіанти.


Повторний медогляд та медичні книжки


З огляду на процеси внутрішнього переміщення людей в Україні, також актуальним є питання повторного проходження медогляду при зміні місця роботи. Наприклад, під час переходу вчителів на роботу з однієї школи до іншої. Які документи потрібно подавати за новим місцем роботи?Відповідно до пункту 10 Порядку № 559 особиста медична книжка видається працівникові тільки для проходження медичного огляду, після чого вона підлягає поверненню роботодавцеві, який забезпечує зберігання цієї книжки. В окремих випадках, коли зберігання особистої медичної книжки в роботодавця є недоцільним або неможливим, допускається її зберігання в працівника.


У разі звільнення працівника особиста медична книжка видається йому під розписку разом із трудовою книжкою. Інакше кажучи, крім паспорта (ID-картки) та документа про освіту, на новому місці роботи вам потрібно буде надати – особисту медичну книжку (персональний документ про стан здоров’я).


За Матеріалами - Освіторія

    Кiлькiсть переглядiв: 15

    Коментарi

    Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.